A slider megnyitásához kattintson ide!

Gondolatok a karácsonyfáról

Teljen igazi fenyőillatban a Karácsony!
Gondolatok a karácsonyfáról

A karácsonyfáról

Karácsony közeledtével felmerülhet bennünk, hogy honnan is származnak a fenyőfák, milyen életük lehetett mielőtt betöltik sorsukat, hogy egyszer egy család karácsonyának fénypontjává válhassanak, fenyőillatot árasztva, ünnepi hangulatot teremtve, hogy a természet egyik legszebb ajándékával ünnepeljünk?

Fontos tudni, hogy a karácsonyfákat nem az erdőből vágjuk ki, hanem külön erre a célra létesített fenyőfa ültetvényekről származnak. A fenyővásárokon kapható fenyőfákat már csemete koruk óta karácsonyfának nevelik a gazdák, akik több éves tapasztalattal rendelkeznek, és tudják, hogy az adott fákat miként kell nevelni, hogy a leendő karácsonyfák szépek és egészségesek legyenek. Rengeteg munka van egy karácsonyfatelep fenntartásával, nem elég csak elültetni a csemetéket, hiszen folyamatosan gyommentesen kell tartani a földet, hogy a kis fácskák a lehető legegyenletesebben nőjenek fel, és minél szimmetrikusabbakká váljanak.

Gondolatok a karácsonyfáról

Ezek ugyan mesterségesen kialakított művelt földek, mégis, mivel nem termelik le a fákat minden évben, (mint egy szántóföldön) rengeteg plusz zöld terület képződik, másodlagos élőhelyként szolgálva a vadon élő állatvilág számára. Sok madárfajunk kapcsolódik a fenyőkhöz, pl a képen látható madár a fenyvescinege, főleg a fenyőkön élő rovarokkal táplálkozik, de némi bogyót és termést is eszik. Hazánk állandó faja, létszámuk a fenyőtelepek létesítésével kedvező irányba fordult.

 

A nyírre, nyárra, gesztenyére, hársra

és az útszéli akácok sorára

hiába raknak színes díszeket;

karácsonyfává csupán az lehet,

ki tűrt hőséget, fagyot, zivatart,

kit az Isten is fenyőnek akart.”

                                                                                                                                        Móra Magda

 

Ahogy a vers is utal rá, nem véletlen, hogy a fenyőket választottuk karácsonyfának. Az örökzöldek tisztelete már az ókori kultúrák hagyományvilágában is ismert volt, olykor örökzöld ág, esetleg koszorú vagy fagyöngy formájában. Néhány forrás szerint középkori szokás volt, hogy egy fiatal fát vágtak ki, ami az ifjú élet feláldozását jelképezte, hasonlóan Jézushoz, aki fiatalon áldozta fel életét az emberekért

Hazánkban jelenleg többféle fenyőfaj közül is választhatunk, a legelterjedtebb karácsonyfa a lucfenyő. Előnye, hogy olcsó, bárhol beszerezhető, kellemes fenyőillata van, de a meleg szobában sajnos hamar lehullajtja tűleveleit.

A nordmann azaz kaukázusi jegenyefenyőt azért kedvelik annyian, mert szabályos alakú, mélyzöld színű, rendkívül dekoratív, igazi karácsonyfaalakja van, tűlevelei pedig hosszú ideig fent maradnak.

Az ezüstfenyő jól tűri a hőingadozást, a szobahőmérsékletet is elviseli. Kékes-ezüstös színe egyedi, és különleges, azonban tűlevelei nagyon szúrósak, ahol kisgyermek van, ott nagyon ügyelni kell a balesetek elkerülésére. Érdekesség, hogy az ezüstfenyő termesztése során csak a faegyedek felének színe lesz valóban ezüstös színű, míg a többi zöld marad.

A szerbluc karcsú megjelenésű karácsonyfa, hasonlít a lucfenyőre, azonban tűlevelei nem annyira szúrnak, ágai rövidebbek, színe az ezüstfenyőére hasonlít.

A colorádói jegenyefenyő tűlevelei nem kimondottan szúrósak, mutatós fa, vaskos ezüstös zöldes levelekkel. Nagyon kellemes, citromos fenyőillata van.

Gondolatok a karácsonyfáról

Magunk részéről el sem tudjuk képzelni az ünnepet igazi fenyőfa nélkül. Mindenkinek tudnia kell, hogy a néhány szempontból praktikusnak vélt műfenyő előállítása és szállítása (Kínából...) óriási környezeti terheléssel jár, és akár soha le nem bomló szemetet termel. Ezzel szemben egyre elterjedtebb a kidobott igazi fenyők újrahasznosítása, melynek során akár olyan termékek is készülhetnek, amik alkalmasak lehetnek további műanyagból előállított tárgyak kiváltására.Érdemes lehet megfontolni a konténeres, élő fenyő vásárlását, mely az Ünnep elteltével a kertbe kiültethető, és akár évtizedeken át az udvar dísze lehet.

Ezen kis összefoglalónk nyomán mindenki válassza a számára legkedvesebb fenyőt, mely majd otthonát díszíti, és teljen az ünnepünk békés, meghitt, örömteli hangulatban!

 

Áldott Karácsonyt kívánunk!

 

« visszalépéshez kattintson! Közzétéve: 2020. december 20.
Talajvédelmi rendeltetésű, Natura 2000-es erdő
Talajvédelmi rendeltetésű, Natura 2000-es erdő

Kíméletes közelítés
Kíméletes közelítés
Széchenyi 2020